Duurzaam door ontwikkelen

Afgelopen oktober presenteerden we met AZ de jaarrekening. Eentje waar we, zeker met oog op de tijden van de financiële crisis, tevreden mee waren. Het eigen vermogen van de club bedraagt per 30 juni ruim 25 miljoen euro, ten opzichte van 23 miljoen vorig seizoen. De transfers die zijn gedaan vanaf 1 juli maken geen onderdeel uit van het boekjaar 2017-2018. Daar vallen onder meer de transfers van Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst onder. Ook voor het huidige seizoen verwacht AZ een positief financieel resultaat te halen.
Sinds een aantal jaar heeft AZ de langetermijnvisie om structureel mee te draaien in de top 4 van de Eredivisie. Een logisch gevolg van die doelstelling is dat we aan het eind van het seizoen 2018-2019 een Europees ticket in ons bezit willen hebben. Dat doel willen we middels een goede eindklassering of via de KNVB Beker behalen. Het financiële plaatje is dus op de rit, hetgeen noodzakelijk is om de doelen te bewerkstelligen, maar het draait om het voetbal.
Onze visie is leidend en vormt de sleutel naar de realisatie. We hebben het bij AZ vaak over duurzaam investeren. Dat geldt voor spelers, facilitaire ontwikkelingen en voor personeel. Er is binnen de club ruimte voor ontwikkeling op vele gebieden. Zo leiden we zelf spelers en personeel op. Dat brengt soms risico’s met zich mee, een risico dat we steeds kunnen nemen omdat de basis goed is: Ons fundament is een sterke organisatie met veel specialisten en capabele mensen op sleutelfuncties.
Zoals gezegd, speelt de ontwikkeling, en dus jeugdopleiding van AZ daarin een belangrijke rol. Het is immers onderdeel van de visie om tenminste de helft van de A-selectie te laten bestaan uit spelers uit de eigen kweek. Op dit moment bestaat het eerste elftal voor 45% uit eigen jeugd. De club staat voor die ontwikkeling van spelers. Zo helpen we hen graag bij het zetten van de volgende stap, naar een buitenlandse club. Dat leverde ons dit seizoen twee prachtige transfers van Jahanbakhsh naar de Premier League en Weghorst naar de Bundesliga op.
Het devies is duidelijk. Net als in eerdere seizoenen zullen we met de inkomsten duurzame investeringen doen. We zullen blijven investeren in het eerste elftal, de jeugdspelers, het AFAS Trainingscomplex en het AFAS Stadion. Met één duidelijke rode draad: de duurzame investeringen moeten uiteindelijk ten goede komen aan het voetbal.
Artikel geplaatst op: 21 november 2018 - 16:13

Gerelateerd

Delen