column
Het WannaCry-virus

Mijn digitale handtekening
Toen in mei het WannaCry-virus in het nieuws was, vroeg ik mij af wat de gevolgen zouden kunnen zijn als dit virus zou doordringen tot de computers en netwerken van AZ. Kan dit soort ransomware of gijzelsoftware ons bedrijfsnetwerk aantasten? Of zijn de antivirussoftware en de malware-scanners voldoende up-to-date om het netwerk te beschermen tegen kwaadwillende virussen?
Ik besloot me even te laten informeren door onze ICT-beheerder Network Company. Zo leerde ik dat we al eens eerder zijn getroffen door een virus en dat die kans blijft bestaan. Als een spamfilter, virusscanner of firewall het virus niet detecteert en een mail zó echt oogt dat de gebruiker het aanklikt, loop je het op. De kans is klein dat daarmee een heel netwerk wordt platgelegd, maar vaak wel een deel ervan.
Natuurlijk hanteren we bij AZ alle mogelijke beveiligingssystemen om dit te voorkomen: een firewall om het verkeer te inspecteren, een virusscanner voor een meer dan oppervlakkige scan en een volledig up-to-date gehouden spamfilter. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld automatische Microsoft-updates. Dan nog, als een virus zo recent is en geen virusscanner, spamfilter of firewall het herkent, blijft het aan de gebruiker.
Loop je een virus op, dan is de volgende stap het herstellen vanuit back-up. Ook dat hebben we op orde, waardoor je nooit meer dan een dag kwijt bent. Dit jaar is het AFAS Stadion ‘connected’ geworden en hebben steeds meer mensen toegang tot het wifinetwerk van AZ. Omdat dit is gescheiden van ons kantoornetwerk, schuilen hierin ook nauwelijks gevaren. Slechts een besmette laptop met de inlogcodes van het kantoornetwerk kan gevaar opleveren.
WiFi is een heikel punt in voetbalstadions, omdat je te maken hebt met piekmomenten. Op wedstrijddagen zijn er duizenden mensen die gebruik maken van het netwerk, waaronder media die grote bestanden versturen. Je hebt dus een zware internetverbinding nodig, met honderden access points, zoals wij die in het AFAS Stadion hebben liggen. Een snelle en betrouwbare WiFi toepassing die serieus geld kost.
Goed internet is tegenwoordig van wezenlijk belang, zowel om supporters binnen de poorten de ultieme voetbalervaring te bieden, als op kantoor. En als dat gepaard kan gaan met het buiten houden van gevaarlijke virussen, dan zet ik daar graag mijn digitale handtekening voor.
Robert Eenhoorn
Directeur Algemene Zaken AZ
Commercie@az.nl / az.nl/zakelijk
Artikel geplaatst op: 22 juni 2017 - 17:42

Gerelateerd

Delen