column Thijs Pennink: Lente!

Regionale boodschappenlijstje
Het voorjaar is losgebarsten, de bloembollenvelden komen in bloei en een lichtgroen waas begint de bomen te sieren. Onze regio is op zijn mooist.
Het voorjaar draagt het verlangen in zich en positieve verwachtingen. Het is het moment, dat we de grauwsluier van de winter van ons afwerpen. Het is niet voor niets dat in vroeger tijden dit het moment was van de grote schoonmaak. Nodig, omdat dan de kolenkachel uitging en de schoonmaak nodig was. Maar ook omdat het een vorm van rituele reiniging is: weer klaar staan voor een frisse toekomst.
Jong en verwachtingsvol is de tijd. Nederland kijkt vol vertrouwen naar de toekomst en naar Europese maatstaven zijn we een gelukkig volk. Een boodschap aan politiek Den Haag zou kunnen zijn om hier nu echt in mee te gaan en niet het negatieve te benoemen. Bij de vorming van een nieuw kabinet hoort nu echt het elan, dat deze tijd vraagt. Ieder zichzelf respecterende regio heeft een boodschappenlijstje voor de kabinetsformatie.
Het regionale boodschappenlijstje is wat mij betreft duidelijk:
•   Investeer in de noodzakelijk energietransitie
•   Geef ruimte aan de agribusiness in Noord-Holland Noord om een cruciale bijdrage aan deze transitie te geven
•   Vestig het nationale duurzaamheidsinstituut in Petten
•   Versnel de ontwikkeling van nieuwe windparken op de Noordzee
Gezonde en duurzame voedselproductie en duurzame energiewinning. Het zijn beide thema’s waar we goed in zijn in Noord-Holland Noord en die daadwerkelijk bijdragen aan een betere planeet. Een energieneutraal Noord-Holland Noord in 2050. Dat betekent niet wachten en denken dat nieuwe technologie uiteindelijk wel alles zal oplossen. Het tegendeel is waar. Nu al bewegen brengt onze naar een economische voorspoedige toekomst. Daarom is het zo mooi, dat we in Agriport A7 in de Wieringermeer al weer de volgende stappen zien op het terrein van geothermie, dat in het kassengebied Het Grootslag ook wordt gewerkt aan geothermie en in Alton serieus werk wordt gemaakt van warmte van de Huisvuilcentrale. Geluiden van een nieuwe duurzame lente die in Noord-Holland Noord al begonnen is.
Thijs Pennink
Directeur Ontwikkelingsbedrijf
Noord-Holland-Noord

Artikel geplaatst op: 03 mei 2017 - 08:15

Gerelateerd

Delen