'We zijn er zo’n beetje klaar mee!'
Ongehoord en vooral ongelooflijk

"Wie zijn die ‘we’ en waar zijn die dan klaar mee? ‘We’ zijn de deelnemers aan het Economisch Forum Holland boven Amsterdam. Het georganiseerde bedrijfsleven in het gebied Holland boven Amsterdam. Koepels van ondernemersverenigingen, werkgeversorganisaties en brancheverenigingen. En waar we zo langzamerhand klaar mee zijn, is het eeuwige gedoe over werkloosheidscijfers, de werking van de Participatiewet en vooral het dreutelende en bureaucratische gedrag van instanties als het UWV, gemeenten en Werkgevers Service Punten (WSP’s).
Het bedrijfsleven schreeuwt om arbeidskrachten. Als we de media mogen geloven, zijn er niet minder dan 1.2 miljoen mensen, die niet aan het arbeidsproces deelnemen terwijl zij daar wel voor in aanmerking komen. Met zulke aantallen mensen zonder werk is het toch ongehoord en vooral ongelooflijk dat er ook in onze regio Holland boven Amsterdam honderden vacatures zijn die niet vervuld worden.
Het UWV beheert de kaartenbakken met mensen die een WW-uitkering hebben, de gemeenten beheren de Bijstandsgerechtigden en Wajongers en zogenoemde WSW-ers vallen soms onder verantwoordelijkheid van gemeenten en soms onder die van - zoals men die vroeger noemde - sociale werkplaatsen. Ach, een beetje ordening kan geen kwaad. Maar als die ertoe leidt, dat domeinen worden afgeschermd, dat de ene instantie niet weet en niet wil of mag weten wat de andere doet, ja dan wordt het geduld van ondernemers dusdanig op de proef gesteld dat die er op zeker moment ‘klaar mee zijn’.

Veel regeltjes


Honderden vacatures, duizenden werkzoekenden in de kaartenbakken en wanhopige ondernemers die noodgedwongen hun toevlucht zoeken tot werkzoekenden uit Polen, Roemenië, Spanje; het maakt niet uit waar ze vandaan komen als er maar gewerkt wordt. Hoe kan dat? Of, waar mankeert het aan? De WSP’s zijn de aangewezen instanties om het geschetste probleem te tackelen. De benaming Werkgevers Service Punt zou op zichzelf al voldoende garantie moeten bieden om werkgevers tevreden te stellen. Niets van dat alles. Veel overleg, veel regeltjes, weinig empathisch vermogen.

Verantwoordelijkheid


De oplossing van het vraagstuk is gelegen in het antwoord op de vraag wie nu eigenlijk de probleemeigenaren zijn? Enerzijds de overheid (uitkeringen kosten miljarden aan overheidsgeld) en anderzijds de ondernemers die om personeel zitten te springen. Niet het UWV en het WSP. Dat zijn slechts uitvoeringsorganisaties die voor hun (gebrek aan) uitvoering niet snel worden afgestraft.
Het zal goed zijn wanneer bewindspersonen (minister, staatssecretaris en verantwoordelijke wethouders) hun verantwoordelijkheid nemen. Het Economisch Forum Holland boven Amsterdam doet een dringend beroep op de verantwoordelijke bestuurders om de kaartenbakken te openen en toegankelijk te maken voor het bedrijfsleven. Laat HRM functionarissen met eigen ogen die kaarten met werkzoekenden bekijken en laat hen zelf bekijken of er geschikte kandidaten tussen zitten. De tijd van pappen en nathouden, van verschuilen achter allerhande bureaucratische regels is nu toch echt voorbij. Het bedrijfsleven schreeuwt om medewerkers en het is toch werkelijk te gek voor woorden dat de enige oplossing is gelegen in het importeren van arbeidskrachten uit verre oorden."
Piet Hein Debets,
voorzitter Vereniging Ondernemend Waterland (VOWA).

Artikel geplaatst op: 13 september 2018 - 17:42

Gerelateerd

Delen