Overnamespecialist Gerda Nobel:
'Wij zien oplossingen voor problemen'

Ondernemer Gerda Nobel werkt al tientallen jaren als overnamespecialist en regisseert onder de naam Overname & Opvolging Regisseur - OOR - het overnameproces van A tot Z. Daarbij ligt de focus op de continuïteit van de onderneming én op het persoonlijke resultaat van partijen. "We onderscheiden ons door de focus te leggen op continuïteit en waardecreatie. We zien graag succesvolle overnames, waarbij de continuïteit en de groei van het bedrijf voorop staan. En we willen de beste opvolger in staat stellen om een bedrijf over te nemen met een passende financiering en goede voorwaarden.
De ambitieuze Noord-Hollandse, bedrijfsmatig domiciliërend in Westwoud, is opgegroeid op een agrarisch familiebedrijf in de provincie en was in eerste instantie werkzaam als bouwkundig calculator. Inmiddels is ze, na het behalen van een bedrijfseconomische opleiding, alweer 25 jaar actief als overnameadviseur. Binnen haar organisatie is een aantal kernwaarden heilig. "Durven. Als iemand zegt dat iets niet kan, dan accepteren we dat niet meteen. Sommigen zien problemen voor oplossingen. Wij zien oplossingen voor problemen. Wij zijn creatief in denken, durven en doen. En het opbouwen van een netwerk, relaties. Zonder goede relaties is het leven eenzaam. En dan natuurlijk verbinding. Wij genieten als we onze relaties onderling kunnen koppelen en door overleg en durf een plan tot stand komt."
Carrièreswitch

Haar start van de bouwwereld naar overnameadviseur is een opvallende carrièreswitch. "Ik heb zo’n vijftien jaar in de bouw gewerkt en toen de crisis uitbrak in de sector had ik daar geen uitdaging meer. Toen ben ik een studie bedrijfseconomie begonnen aan de Hogeschool van Amsterdam en via via ben ik terecht gekomen in de overnamewereld. Ik ben opgegroeid in een agrarisch familiebedrijf, dus ik heb het ondernemerschap al van jongs af aan meegemaakt en ben ermee opgegroeid."
De verhalen van ondernemers zijn altijd interessant en voor mij het mooiste onderdeel van haar werk. "Je komt in contact met veel creatieve ondernemers. Dit zijn mensen die risico’s durven nemen. Ik ben erg geïnteresseerd in hoe een ondernemer zijn bedrijf heeft opgebouwd. Er is een groot verschil tussen een ondernemer en een manager. Het kenmerk van een manager is het bewaren van de balans in de economie en het kenmerk van een ondernemer is het verstoren van dezelfde balans en de kansen pakken die hieruit voortvloeien. Dat laatste spreekt mij erg aan."
Kopers en verkopers

Uit haar jarenlange ervaring in het begeleiden van overnames vloeien vanzelfsprekend tips voort voor verkopers en kopers. "Voor de verkopende partij: weet wat je wilt. Ga aan de hand van concreet vooraf gestelde eisen waar de gedroomde koper aan moet voldoen op zoek naar de beste overnamekandidaat voor het bedrijf en, ga niet zomaar meteen met de eerste de beste partij in zee. Kies voor een gestructureerde aanpak van het overnameproces en verleen niet direct exclusiviteit aan een potentiële koper. Voor de kopende partij: zoek een bedrijf dat bij je past qua branche en cultuur. Jij bent straks degene die de organisatie leidt en vraag jezelf af of je de kwaliteiten hebt om het bedrijf naar de volgende fase te leiden. Wees niet onder de indruk van de cijfers, toets deze eerst. Vraag altijd goed door over de toekomstperspectieven van het bedrijf en naar de onderbouwing hiervan. Krijg een goed beeld van de bedrijfscultuur en oriënteer je op de ontwikkelingen bij de grootste leveranciers en afnemers. Vraag aan de ondernemer waarom hij het bedrijf niet aan één van zijn medewerkers wil verkopen. Is het bedrijf al eens aangeboden aan één van de medewerkers?
Netwerk

OOR richt zich op de begeleiding van kopers en verkopers bij overnames in het MKB. OOR heeft een netwerk van advocaten, fiscalisten, pensioenadviseurs en accountants. "Gemiddeld werk ik per transactie met acht mensen. De samenstelling van het team wisselt, want er wordt natuurlijk samengewerkt met de bedrijfsadviseurs van het betreffende bedrijf. Die kennen het bedrijf namelijk het best. OOR houdt de regie altijd zelf in handen en is aanspreekpunt voor de opdrachtgever en alle adviseurs. In feite moet je het overnameproces zien als een toneelstuk ,waarbij OOR de regisseur is en het uiteindelijke doel van de voorstelling bepaald. De koper en verkoper zijn de hoofdrolspelers, de fiscalist is voor het licht, de jurist voor het geluid, de pensioenadviseur voor de muziek en de accountant voor het stevige decor. Het resultaat is een perfecte voorstelling welke aan alle eisen voldoet."
Toekomst

Volgens de overnamespecialist zullen er in de toekomst steeds meer overnames plaatsvinden. "Dat komt doordat er ondernemingen zijn die overeind gehouden worden door de door ondernemer verkregen goodwill. De ondernemer heeft een zaak opgebouwd, die als het ware om hem of haar heen hangt. Waarvan de onderneming omzet verkrijgt om dat de omzet op basis van persoonlijke overwegingen aan de ondernemer wordt gegund (persoonlijke goodwill). Of waar de kennis en ervaring alleen bij de ondernemer aanwezig zijn. Waar de klantenkring door technische ontwikkelingen komt te vervallen of waar de vaste afnemers gaan fuseren of door grotere partijen worden overgenomen. Verder zal er vaker worden gekozen voor fusies. De bedrijven worden steeds groter door deze fusies. Aan de andere kant zullen uit deze grote bedrijven spin-offs ontstaan van nieuwe initiatieven, die uit het bedrijf voortvloeien en zich uiteindelijk afsplitsen in een nieuwe onderneming waarin investeerders participeren en het benodigde risicodragend kapitaal verstrekken."
Workshop

Om je goed voor te bereiden op de overname van of op toetreding tot een bedrijf geeft Gerda Nobel van OOR samen met risico-analist Ingrid Masselink van Fris Inzicht 17 oktober voor een select gezelschap van maximaal tien personen de workshop ‘De succesvolle overname’. "In deze workshop krijgen belangstellenden niet alleen inzicht in het overnameproces, maar ook in de waarde van een bedrijf, risico’s en valkuilen en hoe je die valkuilen kunt vermijden. Na afloop van de workshop wordt er een overname-scangesprek gepland, waarbij plannen worden doorgenomen."
Meer informatie:
Overname & Opvolging Regisseur
Wijzenddijkje 9, 1617 KZ Westwoud
www.ooregisseur.nl/succesvolle-overname
Bron: www.bedrijventekoop.nl
Artikel geplaatst op: 07 september 2018 - 21:00

Gerelateerd

Delen