Lekker weer dus buiten aan het werk

Rona Uitentuis. (Foto: aangeleverd)
Op de dag dat ik dit artikel schrijf, gaan bij ons de koeien weer naar buiten. Deze jaarlijkse koeiendans is altijd een prachtige dag met veel belangstelling uit onze omgeving. Natuurlijk is het hele voorjaar voor agrariërs een mooie tijd: net als vele anderen ben ik een buitenmens. Het is ook de symbolische afsluiting van de winterperiode waarin extra veel wordt vergaderd. Al dat vergaderen is natuurlijk (vaak) belangrijk maar niet perse goed voor je energieniveau of gemoedstoestand.
Het positieve gevoel raakt weleens verdrongen door zorgen en gedoe. Want hoe houden we genoeg ruimte voor onze agrarisch ondernemers, hoe gaan we om met regels van de soms grillige overheid, hoe reageer je op de soms (terecht) kritische buitenwereld? En het laatste half jaar is daar een andere belangrijke zorg bij gekomen: namelijk de beschikbaarheid van arbeid. Want in deze krappe arbeidsmarkt is er ook een groot tekort aan arbeidskrachten in de agrarische sector. Zonder de extra hulp van mensen uit Oost-Europa lukt het al helemaal niet, maar ook die aantallen dalen door de economische ontwikkeling in de hele EU.
Het melken op ons multifunctionele bedrijf (melkkoeien, zorgboerderij, recreatie en kaasmakerij) doen we sinds afgelopen december met een melkrobot. Hoewel dit in het begin wel even wennen was, scheelt het een hoop arbeid. Robotisering is gelukkig in sommige gevallen een optie.
Goed werkgeverschap

Voor het overige werk zetten we in op ‘dames uit de buurt’. Het werk op ons bedrijf valt namelijk goed te combineren met schoolgaande kinderen. Goed werkgeverschap zal in mijn ogen alleen maar belangrijker worden; hopelijk wordt het dan interessant genoeg om tóch de stap te maken tot een (parttime) baan. Ik ben ook blij dat het Economisch Forum Holland boven Amsterdam gemeenten oproept om ‘de kaartenbakken’ om te kieperen zodat zoveel mogelijk mensen richting een werkzaam leven gaan. Er is echt nog zo veel leuk werk in onze provincie. Hoewel de uitspraak van Hans de Boer ‘Ga lekker in het zonnetje asperges steken met de radio aan’ begrijpelijkerwijs niet overal goed viel, zit er zeker een kern van waarheid in. Natuurlijk moeten wij als werkgevers dan ook ons uiterste best doen om mensen happy en gezond te houden.
Gezond voedsel als medicijn

Gezondheid is trouwens een thema waar ik steeds meer kansen in zie. Onze provincie heeft het allemaal met op de eerste plaats de beste producenten van uiterst gezonde producten in een prachtige groene omgeving. Het verhogen van biodiversiteit op het boerenerf is ook voor LTO een belangrijk thema. Adviezen zijn steeds vaker: ga naar de groenteman in plaats van de dokter. De succesvolste verwerkers van verse groenten zitten in ons gebied. Het ‘Energy & Health Center’ in Petten levert baanbrekend werk als het gaat om groene energie en bijvoorbeeld kankerbestrijding. De komst van het Europees Medicijnagentschap (EMA) naar Amsterdam is een grandioze economische impuls en maakt het plaatje compleet.
Ik wens u veel gezond personeel!
Rona Uitentuis, melkveehouder en voorzitter LTO-Noord in Noord-Holland.
Artikel geplaatst op: 18 april 2018 - 15:40

Gerelateerd

Delen