Sharon Smit directeur RPAnhn:
'De economie draait op volle
toeren en dat biedt kansen'

"De economie draait op volle toeren en dat biedt kansen. Kansen voor werkgevers om hun bedrijf te laten groeien en kansen voor mensen om duurzaam aan het werk te komen en te blijven. De snelle economische groei heeft echter ook een keerzijde voor de arbeidsmarkt. Er is een stevig tekort aan technici, zorgmedewerkers en leraren. Er is onvoldoende match tussen vraag en aanbod en ook in deze periode van groei staan er nog steeds mensen aan de kant. En vergeet niet de uitdagingen waar we voor staan: de veranderingen op de arbeidsmarkt voltrekken zich namelijk razendsnel. Door digitalisering, robotisering en globalisering veranderen of verdwijnen functies en ontstaan er nieuwe functies.
Hoe deze arbeidsmarktvraagstukken op te lossen? Om adequaat te kunnen inspelen op deze ontwikkelingen is het essentieel dat gemeenten, sw-bedrijven, UWV, onderwijs, private bemiddelaars, werknemers en werkgevers in onze regio samenwerken. Dat is dé manier om de vraag naar en het aanbod van werkzoekenden bij elkaar te brengen. En daar komen wij, RPAnhn, om de hoek kijken. Wij verbinden partijen in onze regio en zorgen dat er samenwerking mogelijk is om arbeidsmarktvraagstukken aan te pakken. Kort gezegd: we creëren kansen, zodat iedereen die kan werken, gaat werken.
Een voorbeeld is de samenwerking in het project Jeugd Werkt! In dit project werken onder meer gemeenten, scholen, jeugdzorg, UWV en bedrijfsleven samen om - vooral kwetsbare - jongeren goed voor te bereiden op hun plek op de arbeidsmarkt. Voor elk moment in hun loopbaan zorgen de partners voor passende begeleiders, zoals stagebegeleider, RMC trajectbegeleider, subsidioloog of JobCoach. Zodat de overstap naar werk voor deze jongeren zo soepel mogelijk verloopt. Jeugd Werkt! heeft zo’n 3.000 kwetsbare jongeren in beeld die dit jaar hulp nodig hebben om de arbeidsmarkt te betreden. Ook al biedt de aantrekkende economie deze groep jongeren volop kansen, de samenwerking blijft nodig om hen ook duurzaam aan het werk te houden. Zodat zij niet buiten de boot vallen zodra het economisch gezien weer wat minder gaat.
Want willen we niet allemaal de zekerheid van een baan om je eigen leven op te kunnen bouwen en het gevoel gewaardeerd te worden om wat je doet en bijdraagt aan de gemeenschap? Dat is wat werk kan betekenen. En dat is waar we het voor doen!"
'Wij verbinden partijen
in onze regio en zorgen
dat er samenwerking
mogelijk is.'
'We creëren kansen,
zodat iedereen die
kan werken,
gaat werken.

Artikel geplaatst op: 18 april 2018 - 15:04

Gerelateerd

Delen