Jongeren kiezen niet snel voor opleiding techniek

Computers, elektronica, dingen maken, auto’s, bouwen, machines, robots, apparaten; Nederlandse jongeren hebben een heel concreet beeld over wat techniek allemaal is. Dat betekent niet dat ze zelf zouden kiezen voor techniek. Techniek scoort laag als het gaat om de associatie ‘Vind ik leuk’.
Een opleiding in de techniek is nog niet vanzelfsprekend. (Foto: Shutterstock)

Dit zijn enkele uitkomsten van een peiling over associaties bij techniek, uitgevoerd door KIEN onderzoek in opdracht van TechniekTalent.nu onder 1000 jongeren in de leeftijd 9 tot 17 jaar. Doel van deze Jongerenmonitor is de bestaande kennis op het terrein van beeldvorming, techniek en jongeren door te ontwikkelen.
Resultaten
Gevraagd naar hun associaties met techniek geeft het merendeel aan dat techniek afwisselend is (78%), dat je er goed je creativiteit in kwijt kunt (69%), dat techniek overal voor nodig is (68%) en dat het uitdagend is (66%). Toch vindt maar eenderde van de ondervraagden techniek écht iets voor hem of haar. Onder jongens is het percentage hoger: bijna de helft geeft aan dat techniek écht iets voor hem is (47%), maar bij meisjes is dit percentage slechts 17%.
Artikel geplaatst op: 31 maart 2018 - 14:12

Gerelateerd

Delen