'Samen nadenken over onze toekomst'
Discussiëren over duurzaam Zaanstad

De olie-, gas- en kolenvoorraden raken op, waardoor we naar andere energiebronnen moeten uitkijken. Tegelijkertijd verandert door de uitstoot van broeikasgassen het klimaat, met extremer weer tot gevolg. Het zijn veelbesproken en bekende ontwikkelingen, maar ze zorgen wel voor uitdagingen. In de wereld, in Nederland en zo dus ook in de Zaanstreek. Denk aan de consequenties voor de landbouw, veiligheid in het verkeer, het watermanagement, maar ook de luchtkwaliteit en gezondheid.
Femke Nagel is blij met deze Westzaners, die met zonnepanelen op het dak het goede voorbeeld geven. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)
De Zaanse politiek, bewoners, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven in de regio staan er samen voor om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. De gemeente Zaanstad polste Platform Aan de Zaan om een goede manier te bedenken hier met Zaankanters over te discussiëren. De komende maanden zijn er daarom Zaanse geluiden: vele werksessies, lezingen en ontmoetingen in de Zaanse wijken rond thema's.
Duurzaamheidsweek

Femke Nagel leidt vanuit Platform Aan de Zaan, onder de naam 'Zaanse Geluiden', de duurzaamheidsweek. "Vroeger maakte de overheid beleid, kwam er een inzage en dat was het dan. Nu is de trend dat het nadenken over de toekomst samen gebeurt. Dat is ook nodig, want het is de taak van iedereen om tot een oplossing te komen. Zaanstad staat voor de grote klus om zo snel mogelijk klimaatneutraal te zijn en een circulaire economie te realiseren. We groeien als stad, maar willen wel een gezonde leefomgeving behouden. Het is dan ook van belang dat bedrijfsleven, politiek, maatschappelijke organisaties en bewoners in de Zaanstreek hier samen goed over nadenken." Na de themaweek en -avond Inclusieve stad in februari volgen nog Verstedelijking (12 t/m 16 maart) en Economische ontwikkeling (9 t/m 13 april). Het volledige programma en welke bijeenkomst waar is, staat op: www.zaansegeluiden.nl Wie wil meepraten over Zaanse geluiden kan zich aanmelden via www.zaansegeluiden.nl
Aan de Zaan

Aan de Zaan is een netwerkplatform voor maatschappelijke en culturele initiatieven die hun Zaanse omgeving mooier en leuker beogen te maken. Het platform bestaat uit een aantal Zaanse vrijwilligers die een betrokkenheid bij de Zaanstreek voelen en, vaak vanuit hun werk, raakvlakken met de onderwerpen en maatschappelijke initiatieven hebben. Elke maand houden zij een maandagavond in Café De Fabriek, die over elk maatschappelijk initiatief of thema kan gaan.
Meer informatie is te vinden op:
www.platformaandezaan.nl/
Artikel geplaatst op: 09 maart 2018 - 14:30

Gerelateerd

Delen