Verplicht energie besparen wordt menens

Met een strengere handhaving van de Wet Milieubeheer wil de overheid bedrijven verplichten om energie te gaan besparen. Dat is overigens voor eigen bestwil, want buiten dat het milieu beschermd wordt, levert energiebesparing bedrijven geld op.

Bedrijven moeten nu serieus energie gaan besparen. (Foto: Shutterstock)


De Wet, die overigens al sinds 1993 bestaat, stelt bedrijven verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die in vijf jaar kunnen worden terugverdiend of 15% winst opleveren. Het gaat daarbij om bedrijven die per jaar meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas verbruiken. Uitzondering op de verplichting geldt alleen voor bedrijven vanwege bedrijfseconomische redenen in problemen komen. Bijvoorbeeld omdat er geen krediet kan worden opgenomen. Het is dan mogelijk om in termijnen de wijzigingen door te voeren. Het moet echter wel gebeuren.

Extra toezichthouders

Dat de overheid nu strenger gaat handhaven is mogelijk omdat de SER (Sociaal Economische Raad) twintig extra toezichthouders op pad stuurt die specifiek aan de slag gaan die bevoegd zijn om te handhaven. Zij kunnen dwangsommen opleggen als er geen vereiste maatregelen worden genomen en zelfs beslissen om vanwege een ‘economisch delict’ tot strafrechtelijke vervolging over te gaan. Om dit soort nare consequenties uit te sluiten is het voor bedrijven aan te raden om zelf tot actie over te gaan. Dat kan door een erkende installateur om advies te vragen. Deze installatiebedrijven zijn exact op de hoogte van de aanpassingen die er eventueel moeten worden gedaan.

Artikel geplaatst op: 09 maart 2018 - 14:22

Gerelateerd

Delen