Rutte: 'Afschaffen dividendbelasting noodzakelijk'
Grootkapitaal heeft kabinet aan een touwtje

Premier Mark Rutte ‘snapt’ de kritiek op het afschaffen van de dividendbelasting, maar blijft ‘overtuigd’ van de noodzaak van die maatregel."Ik snap dat er veel vragen zijn. Het gaat om fors geld. Maar ik knok voor Nederlandse banen en denk dat dit hierbij helpt.’’
Het nieuwe kabinet wil de dividendbelasting afschaffen. Het belastingtarief voor de winstuitkering waar particuliere beleggers en buitenlandse investeerders mee te maken hebben, gaat van 15 procent naar nul. Dat kost de staat 1,4 miljard euro aan belastinginkomsten. Daartegenover staat dat Nederland een vestigingsplek wordt en dat Nederlandse bedrijven interessanter worden om in te investeren.
Maar waarom geeft het kabinet zomaar 1,4 miljard euro weg, die bovendien grotendeels in de zakken verdwijnt van buitenlandse beleggers? Opmerkelijk is, dat in geen enkel verkiezingsprogramma iets over de dividendbelasting stond. Het bedrijfsleven zou er stevig voor gelobbyd hebben en bedrijven als Shell en Unilever zouden zelfs gedreigd hebben hun hoofdkantoren te verplaatsen. Het idee: multinationals, het grootkapitaal, dicteren Den Haag en hebben het kabinet aan een touwtje.
Hevige strijd

VNO-NCW, de koepel van grote Nederlandse ondernemingen, heeft de onderhandelaars bij de formatie nadrukkelijk gewezen op zaken als investeringsklimaat en de dividendbelasting. "De negatieve effecten van de dividendbelasting op het vestigingsklimaat en het aantrekken van nieuwe hoofdkantoren zijn al meer dan tien jaar onderwerp van debat", zegt werkgeversvoorzitter Hans de Boer. "Bedrijven uit de hele wereld zoeken een vestigingsplaats, of ze nu uit China, India, Japan of de VS komen. De concurrentie neemt toe en Nederland moet zijn vestigingsklimaat continu blijven verbeteren voor de welvaart."
Een aantal multinational laat het volgende weten. Een woordvoerder van Philips "Wij staan neutraal in het dividenddebat. Wij hebben niet aangedrongen op afschaffing van de dividendbelasting. Het vertrek van ons hoofdkantoor uit Nederland is absoluut niet aan de orde." Unilever laat weten: "Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen wat het effect van de afschaffing van de dividendbelasting zal zijn, maar in het algemeen geldt dat wij maatregelen die het vestigingsklimaat verbeteren in de landen waarin wij opereren, verwelkomen." AkzoNobel reageert met: "We hebben nota genomen van de dividendbelasting en passen ons erop aan. De plaats van het hoofdkantoor is geen discussie voor AkzoNobel."
Shell is Brits-Nederlands en gaf in 2005 de duale structuur op en koos voor Den Haag als hoofdkantoor. "Het bedrijf heeft zowel een beursnotering in Londen als in Amsterdam, maar met twee verschillende soorten aandelen: Shell A en Shell B. Bij de Shell B-aandelen wordt bij dividend geen dividendbelasting ingehouden, wat zorgt voor een raar koersverschil en onduidelijkheid bij beleggers. Shell zou dat verschil graag opheffen. Schrappen van de dividendbelasting maakt Nederlandse aandelen aantrekkelijker voor beleggers", denkt Shell.
Bron ANP, André Meinema (verslaggever economie).
Artikel geplaatst op: 07 december 2017 - 08:14

Gerelateerd

Delen