Laatste reacties

Van zwerfafval tot kunstwerk

AMSTERDAM NOORD - Iedereen heeft hem waarschijnlijk al zien liggen in het IJ; de wereldbol van plastic flessen. Dit kunstproject van Peter Smith ligt daar niet zomaar, de Noord-Amsterdamse kunstenaar vraagt met zijn bouwwerk aandacht voor het probleem van zwerfafval. ‘Dit is het meest overbodige milieuprobleem dat wij hebben. Als alle Nederlanders één keer per week een stuk zwerfafval opruimen, ligt er niks meer.’

De plastic wereldbol van Peter Smith. (Foto: Peter Smith)


‘Moet je kijken wat daar drijft!’ De wereldbol van Peter Smith, die vlakbij het Buiksloterwegveer in het IJ drijft, trekt veel bekijks. Dat is niet zo gek, dagelijks komen er duizenden studenten, forensen, scholieren en toeristen langs. Vooral op de laatste groep maakt het kunstwerk een hoop indruk. ‘Amazing’ roept een verbouwereerde Engelsman als hij ziet dat het bouwwerk volledig van flessen is gemaakt. Gauw maakt hij een foto. Het zal niemand verbazen dat het kunstwerk momenteel één van de meest gefotografeerde objecten van Amsterdam is. “Gelukkig hebben we er een bordje bij kunnen zetten. Anders snapt misschien niemand welke boodschap erachter zit”, vertelt Smith. Hij heeft immers niet voor niets al dat zwerfvuil bij elkaar gezocht en er een wereldbol van gemaakt.

KLEAN

Het begon allemaal een aantal jaar geleden met de oprichting van stichting KLEAN. “Ik realiseerde mij dat als er iets is in je leven waar je niet tevreden over bent dat je daar niet over moet gaan klagen. Dat helpt niet. Je kunt er beter zelf wat aan doen.” Om in actie te komen tegen de klaagcultuur richtte Smith de stichting Klagen Loont Echt Absoluut Niet (KLEAN) op. Vervolgens begon hij bij zichzelf en richtte zich op zijn grootste ergernis; zwerfvuil. “Ik erger mij er niet meer aan, maar ik raap het op. Dat scheelt een hoop. En als iedereen in Nederland dat zou doen, zijn we zo van het hele zwerfvuilprobleem af.”

Plastic soep

Dit zijn geen loze kreten van Smith, want naast dat hij het zwerfafval simpelweg opruimt, heeft hij zich ook verdiept in de hele problematiek en de gevolgen voor het milieu. De man lijkt wel een lopende encyclopedie op dit gebied en schudt het ene na het andere cijfer uit zijn mouw. “Al het plastic dat op straat wordt gegooid komt op een goede moment in de oceanen terecht en dat veroorzaakt een probleem van enorme omvang. Zo is de plastic soep die in zo’n vijftig jaar tijd is ontstaan qua oppervlakte al 34 keer zo groot als Nederland. Met alle gevolgen van dien voor de vissen en vogels. Verder is er gemiddeld op iedere vierkante meter van de wereld wel een stukje plastic te vinden. We zijn de aarde in rap tempo aan het plastificeren.”

Wereldbol

Om dit probleem onder de aandacht te brengen, heeft Smith hetzelfde in het klein gedaan, hij maakte een wereldbol van plastic. En om ook nog eens aan zijn eigen ergernissen te werken, heeft hij het zwerfafval voor het grootste gedeelte zelf verzameld. Al fietsend door Noord plukte hij met zijn grijpstok het benodigde materiaal bij elkaar. “Gelukkig kreeg ik nog wat hulp om de juiste kleuren bij elkaar te krijgen. Aanvankelijk had ik te veel witte flessen.” Ook kreeg Smith hulp bij het maken van de ronde constructie en bij het bevestigen van de flessen. Uiteindelijk ging de wereldbol 21 juni te water.

Besef

De aandacht voor het project is enorm geweest. Er werd in de media veel aandacht aan geschonken en de kunstenaar kreeg over de hele wereld reacties. Dat was precies de bedoeling van het project. “Zwerfafval is het meest overbodige milieuprobleem dat we hebben en de gevolgen zijn enorm. De meeste mensen beseffen dat alleen niet. Al het plastic dat op straat wordt gegooid, komt in de voedselketen terecht en beland dus uiteindelijk op het bord van onze kinderen. Ook wordt er jaarlijks 250 miljoen euro uitgegeven aan het opruimen van zwerfvuil. Allemaal totaal onnodig. Als iedereen helpt, is dit probleem zo opgelost. Het is alleen nog een kwestie van bewustwording.”

Artikel geplaatst op: 22 augustus 2012 - 14:46

Gerelateerd

Delen