Laatste reacties

'De huisarts is de levensader van het dorp'
Historische Vereniging Sint-Pancras houdt lezing 100-jaar Huisartsenpraktijk

De huisartsenpraktijk in 1936. (Foto: Historische Vereniging Sint-Pancras)

SINT PANCRAS - Een huisarts is tegenwoordig iets normaals. Dat was honderd jaar geleden wel anders, toen dokter Melchior uit Koedijk zijn huisartsenpost opende aan de Bovenweg 1. De Pancrassers Anton Bal (76) en Siem Wognum (88) houden daarom een lezing over een eeuw huisartsen in Sint Pancras. Dit doen zij namens de Historische Vereniging Sint-Pancras. "Ons dorp heeft al honderd jaar de huiartsenpraktijk op dezelfde locatie. Dat is uniek", stelt Wognum.
Dat Bal en Wognum de lezing houden is iets eenmaligs. Ze waren namelijk al gestopt met de historische avonden. Maar juist omdat hun dorp een unicum te vieren heeft, keren de twee terug naar het spreekgestoelte. Deze keer vertellen zij over de verschillende huisartsen die Sint Pancras onder hun hoede namen. Een saillant detail is dat alle artsen lang aan de Bovenweg vertoefden. Wognum: "In honderd jaar tijd hebben we zeven huisartsen gehad en allemaal even goed. Dokter Melchior was de eerste, gevolgd door dokter Destree. Hierna kwam dokter Von Balluseck. Dokter Neve en zijn vakbroeder Zonneveld leiden de praktijk nu, waar inmiddels ook twee vrouwelijke artsen werken: dokter Maas en dokter Neve junior."
Sociale antenne
Met het verloop van de twintigste eeuw veranderde het werk van de huisartsen aanzienlijk, legt Bal uit. "Dokter Melchior woonde in Koedijk en had geen eigen vervoer. Vanuit zijn woonplaats kwam hij met de boot of koets naar de post." Hoewel de werkomstandigheden wisselend waren voor de huisartsen, hebben zij allen één ding gemeen, vindt Wognum. "Ze beschikten en beschikken allemaal over een sociale antenne. Juist in een dorp als Sint Pancras is het belangrijk dat de dokter weet wat er speelt onder de mensen. Een huisarts is namelijk de levensader van het dorp en staat vaak aan het begin en einde van een mensenleven. Dat is een zware taak."
Positief
Een specifieke kwaliteit van de afzonderlijke huisartsen noemen, vindt het tweetal moeilijk. Toch kan Wognum wel een positief punt van dokter Destree noemen: "Hij was zeer sociaal en begaan met zijn patiŃ‘nten. Maar je doet zijn opvolgers tekort als er gekeken wordt naar slechts één kwaliteit. We hebben gewoon altijd goede huisartsen gehad en nu hebben we er zelfs meerdere."
Monument
Tijdens de lezing waarin het publiek fotomateriaal te zien krijgt van de verschillende huisartsen, behandelt het duo ook de veranderingen die hun dorp heeft ondergaan. Dat kan ook niet anders, vindt Wognum. "De tijd gaat zo snel. Ik weet nog dat de grond om het dorp gebruikt werd door tuinders. Die zijn bijna allemaal verdwenen. Om hen te eren hopen wij dat bij de nieuwe huisartsenpost aan de Hellingweg een monument geplaatst wordt van een tuinder. Dat er dingen veranderen is niet erg, maar het verleden mag niet vergeten worden. Het zou mooi staan bij het GOED (Gezondheidszorg onder één dak)." De start van de bouw van het gezondheidscentrum staat vooralsnog gepland in 2013. Dit zal het nieuwe onderkomen worden van de huisartsen van Sint Pancras.
Karakter
Hoewel Wognum begrip heeft voor de veranderingen en de groeispurt van Alkmaar, hoopt hij dat het karakter van Sint-Pancras behouden blijft. "Laat het een dorp en rustpunt blijven. Het water rondom mijn geboorteplaats maakte ooit deel uit van het rijk der Duizend Eilanden. Die tijd is niet meer, maar het karakter van Sint Pancras mag niet verloren gaan."
De lezing van Siem Wognum en Anton Bal is op woensdag 19 september in 'De Geist' aan de Vinkenlaan. Het tweetal begint met spreken om 20.00 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur. Er wordt gewerkt met toegangskaarten, dus reserveren is gewenst. Dit kan bij de Historische Vereniging Sint Pancras. Wanneer de lezing een succes is, wordt er nog een avond gehouden op woensdag 26 september.

Artikel geplaatst op: 26 augustus 2012 - 14:56

Gerelateerd

Delen