Mavitec lost wereldwijde afvalproblemen op vanuit Heerhugowaard

“Kijk, je kunt het zelfs eten.’’ Maco van Heumen steekt zijn vinger in een zak met zwart poeder en brengt die naar zijn mond. Ooit was dit poeder mest, maar nu is het volstrekt onschadelijk voor mens en milieu. Sterker nog, het is een duurzaam product geworden. Daar durft Van Heumen zijn hand voor in het vuur te steken. Of in ieder geval in de EcoChar.
EcoChar is het eindproduct van een innovatieve vergassingstechniek, die van biologische restproducten groene energie maakt. Mavitec, het bedrijf van Van Heumen, levert deze nieuwe technologie en biedt daarmee niet alleen een oplossing voor mestproblemen, maar ook een duurzaam alternatief voor aardgas. Bovendien kent de EcoChar zelf ook allerlei duurzame toepassingen. Van Heumen: “Onze missie is altijd dat er niks overblijft of dat het goed en duurzaam wordt toegepast.”
Van Heumen is ondernemer in hart en nieren. Zijn bedrijf groeit en bestaat nu uit zo’n 200 mensen, waarvan 50 op het hoofdkantoor in Heerhugowaard. De overige medewerkers zijn verspreid over verschillende vestigingen wereldwijd en de technologie van Mavitec wordt overal toegepast.
NHN en expertisecentrum InVesta zetten in op groene energie in de regio. Ze ondersteunen Mavitec om de weg vrij te maken voor deze nieuwe technologie.

'Dit is een kip'


Mavitec in Heerhugowaard werkt op het snijvlak van recycling en groene energie. Het bedrijf ontwikkelt en produceert installaties die organische bijproducten en afval verwerken. Maco: “Alles wat niet eetbaar is aan een dier zetten we om in waardevolle eiwitten en vetten. Kijk hier bijvoorbeeld.” Hij pakt vier kleine flesjes. In elk van de flesjes zit een andere substantie. “Dit is een kip”, vertelt hij. “In Nederland worden ongeveer tien miljoen kippen per week geslacht. Dertig procent van een kip beschouwen we als niet eetbaar. Veren, ingewanden, bloed en poten bijvoorbeeld. Als dat de verbrandingsoven in gaat of gestort wordt, is dat heel schadelijk voor het milieu. Onze installaties verwerken het materiaal en maken er iets nieuws van.” Zo is er bijvoorbeeld verenmeel, bloedmeel en olie. Deze stoffen worden onder meer gebruikt in de petfoodindustrie, de farmaceutische industrie en in biodiesel. Ook worden ze verwerkt tot meststof voor de landbouw.

Gas en EcoChar


Mavitec heeft meerdere divisies. Mavitec Green Energy, met het groene logo, ontwikkelt de technologie om restafval van voedingsmiddelen te verwerken. Mavitec Rendering, met het rode logo doet dat met dierlijke bijproducten. De nieuwste tak, met een oranje logo, is Mavitec Environmental. “Samen met een Amerikaanse partner hebben we een technologie ontwikkeld om mest te vergassen. In de laatste fase van dit proces ontstaat de zogenaamde EcoChar. Dat is een residu van mest dat bestaat uit actief kool met as, waar alle waardevolle voedingsstoffen in bewaard zijn gebleven, zoals fosfaat en kalium. De EcoChar kun je op allerlei manieren toepassen en bovendien kun je het droog vervoeren. Wij hebben een mestoverschot, maar op andere plekken in de wereld is er een tekort. EcoChar zou je bijvoorbeeld naar Afrika kunnen vervoeren als grondverbeteraar. En nog een unieke eigenschap van EcoChar: het kan tot twee en een half keer zijn eigen gewicht in vocht vasthouden. Ideaal voor droge gronden!”

Recycling in optima forma


EcoChar kent meer toepassingen dan alleen als schone mestvervanger. Het wordt gebruikt als ondergrond voor bijvoorbeeld stallen, vanwege het hoge absorptievermogen. Maar het kan ook worden ingezet om water te filteren en grond te reinigen van zware metalen. “Het proces van vergassing, met EcoChar als nieuw en waardevol product, is recycling in optima forma”, zegt Van Heumen, niet zonder trots. “EcoChar is een nieuw product met oneindig veel toepassingen. We hebben het uitgebreid laten onderzoeken door de universiteit van Wageningen. De potentie is er en de vraag uit de markt groeit sterk”.

Artikel geplaatst op: 06 juni 2018 - 14:54

Gerelateerd

Delen