Social return als maatschappelijke investering

Social return als maatschappelijke investering. (Foto: aangeleverd)
Wie een bezoekje brengt aan het sluizencomplex om de nieuwe zeesluis in aanbouw te zien, zal het niet direct opvallen. Tientallen medewerkers werken hier op basis van ‘social return’, een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Rijkswaterstaat heeft bij de aanleg van de nieuwe zeesluis voorwaarden voor social return opgenomen. Jennifer Smits, Coördinator Social Return bij aannemersconsortium OpenIJ, vertelt over het opgestelde plan. "We hebben met Rijkswaterstaat afgesproken 200 arbeidsjaren via social return in te vullen en hebben al circa 120 arbeidsjaren ingevuld, ongeveer 60 medewerkers op social returnbasis." Smits geeft aan het belangrijk te vinden om ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven om werkervaring op te doen.
Trots

Smits is trots op de proeftuin die OpenIJ samen met GEJA Werkprojecten en ROC’s in Amsterdam heeft ingericht. "Hier leiden we mensen op voor uiteenlopende functies, zoals timmerman op het werkterrein van OpenIJ. Deze personen krijgen een vakopleiding, VCA-opleiding én eventueel een BHV-training. In februari ging de eerste lichting aan de slag om webniveau 1 te halen, een entreeopleiding die mensen voorbereidt op de arbeidsmarkt of doorstroming naar een MBO-2-opleiding."
Het maatschappelijk belang van social return is groot, stelt wethouder Arjen Verkaik van de gemeente Velsen. "Als personen actief zijn in de samenleving, gaan ze zich daar beter door voelen. Bovendien is het makkelijker om vanuit een werkende situatie een baan te vinden dan vanuit een werkloze situatie." Verkaik benadrukt dat social return alleen werkt als het door de hele organisatie wordt gedragen en ‘in het DNA van de organisatie zit’. Het Beverwijkse bedrijf Buko bijvoorbeeld leidt mensen op tot chauffeur die de medewerkers van OpenIJ met een elektrisch busje naar de bouwlocatie brengt. ‘Puur vanuit maatschappelijke en regionale betrokkenheid. Mooi als dit gebeurt.’
Artikel geplaatst op: 18 april 2018 - 15:32

Gerelateerd

Delen