column
Dé ondernemerstip voor 2018: balans

Uit eigen ervaring opgedaan
Deze keer kreeg ik als opdracht voor mijn column mee: belasting- en ondernemerstips voor 2018.
Tja, op het eerste gezicht denk je dan meteen aan saaie en taaie kost, zoals Prinsjesdag 2017 en het Belastingplan 2018. Dus een column over het verhoogde btw-tarief van 6% naar 9%, de vennootschapsbelasting omlaag, een aanpassing van het forfaitair rendement, nieuwe regelingen voor startups, aanscherping hypotheekregels, de AOW-leeftijd die verder stijgt, einde van de dubbele afwaardering enz., enz. En wat betekent dat dan allemaal voor u, als ondernemer?
Ik gooi het dit keer over een geheel andere boeg. Geen afgezaagd goede voornemens verhaal van 13-in-één-dozijn, doorspekt met nuttige belastingtips. Nee, in deze bijdrage wil ik een tip met ondernemend Noord-Holland delen, uit eigen ervaring opgedaan. En dan heb ik eigenlijk maar één woord voor u: balans. De balans tussen werk en privé.
Veel ondernemers, en ik heb er de afgelopen 22 jaar in mijn advocatenpraktijk veel voorbij zien komen, zijn namelijk vooral gefocust op werken, werken en werken. Toegegeven, ook ik houd van hard werken en zonder hard werken bereik je nu eenmaal niets, maar ik heb de afgelopen jaren voor mijzelf gemerkt - met dank aan mijn vrouw - dat écht succesvol en plezierig ondernemen vooral begint bij aandacht voor jezelf. Gezond leven, goede voeding, genoeg bewegen, regelmatig rust, aandacht voor de mensen om je heen. Dat soort zaken. Vanuit die basis kom je veel sneller en effectiever - en plezieriger - tot zakelijke topprestaties.
Kortom; een goede balans tussen zakelijk en privé. Dat is het. Klinkt misschien simpel, afgezaagd en voor de hand liggend, maar ik zie nog steeds heel veel ondernemers om mij heen (en ook niet-ondernemers) die deze balans volkomen kwijt zijn. Of nog erger; die deze balans zelfs nog nooit gekend hebben. Die zichzelf soms letterlijk ‘over de kop’ werken. Een toonaangevend en vooraanstaand schrijver, psychotherapeut en zakelijk coach uit Amerika, Wayne Dyer, zei ooit eens: 'Van alle spijtbetuigingen die ik van stervenden gehoord heb, luidde er niet één: had ik maar meer tijd op kantoor doorgebracht.' En zo is het!
Nu zult u na het lezen van deze woorden misschien denken: moet ik nu hard hollend richting de yoga zaal, de sportschoenen aantrekken, een fitness-abonnement gaan nemen of middagslaapjes gaan doen? En tegelijkertijd halve dagen gaan werken. Nee, natuurlijk niet.
Maar vraag uzelf gewoon eens wat vaker af: ben ik in balans? Is mijn leven in balans? Wat kan ik doen of veranderen om beter en met meer plezier te presteren? Misschien komt u wel tot verrassende inzichten.
Ik wens u een goede balans voor 2018.
Mr. Evert Hoekstra
CKH Advocaten Alkmaar
Advocaat Ondernemersrecht, Sportrecht en Trademark Attorney. Coacht daarnaast ondernemers richting zakelijk en persoonlijk succes.

Artikel geplaatst op: 23 november 2017 - 17:42

Gerelateerd

Delen