column
Lenig de toekomst in

Mooie traditie
Het is een mooie traditie om richting het einde van het jaar vooruit te kijken. Het nieuwe kabinet gaat met vertrouwen de toekomst in. Statistische bureaus schrijven dat we in Nederland in 2021 met een afvlakkende, maar gezonde economische groei rekening mogen houden en dat de werkloosheid dan nog verder is gedaald. Eigenlijk een vorm van waarzeggen, waarbij de glazen bol is vervangen door economische modellen. Zekerheid tot aan de deur.
Vertrouwen in de toekomst krijg je niet door resultaten uit het verleden als voorspellers van de toekomst te zien. Eén incident, één bubbel die barst en we kunnen al onze modellen weer terzijde schuiven en vooral ook achteraf analyseren waarom zaken niet zijn gelopen zoals we verwacht hadden.
Met vertrouwen de toekomst ingaan, en dus ook over de drempel van 2018 stappen, is wat mij betreft gekoppeld aan twee begrippen: gezond verstand en flexibiliteit.
In Noord-Holland Noord zijn we gezegend met een forse dosis nuchterheid en gezond verstand. Dat houdt ons met de benen op de grond. Eigenlijk behoort dat tot het DNA van de regio Noord-Holland Noord. Die andere dimensie van de toekomst, flexibiliteit, vertaal ik in de begrippen adaptief en lenig zijn. Als mens en als organisatie of bedrijf.
Overleven in een tijd van disruptie betekent innoveren, aanpassen, samenwerken en een zoektocht aangaan naar nieuwe waarden bij jezelf en binnen je bedrijf. Deze lenigheid is noodzakelijk, omdat we de toekomst niet kennen, maar er wel permanent op willen inspelen. Dus wat ik iedereen toe wens in 2018: lenigheid.
Thijs Pennink
Directeur Ontwikkelingsbedrijf
Noord-Holland-Noord
Artikel geplaatst op: 02 september 2017 - 08:15

Gerelateerd

Delen