column
Laten we keuzes maken

Vuurtorenproject nodig
Het gaat de goede kant op met de regio. Er wordt weer geïnvesteerd en innovatieprojecten komen van de grond. Er is weer vertrouwen. Dat is een prettiger basis om over de toekomst te praten dan in een gure periode van economische tegenwind.
De afgelopen periode zijn er veel bijeenkomsten in de regio geweest die allemaal wel gingen over kansen, over ambities en plannen. Wat mij opvalt als het gaat om de toekomst, is dat we toch regelmatig blijven hangen bij het verleden. “Ja-maar-denken”, noem ik dat. Succesvolle regio’s weten zich te verenigen rond een gemeenschappelijk doel, rond een icoon dat iedereen kent en waar iedereen trots op is. Denk bijvoorbeeld aan Brainport Eindhoven met zijn High Tech Campus.
Iemand noemde onlangs een icoon een ‘vuurtorenproject’. Een vuurtoren is een baken, waar je je op kunt richten en waar je op kunt vertrouwen. En niet onbelangrijk: het geeft licht.
Afgelopen 7 september presenteerden wij tijdens NHNEXT onze regiofilm. De film bekijkend, kunnen we alleen maar trots zijn op wat Noord-Holland Noord allemaal voortbrengt. In de agrifood sector, transport, de maakindustrie. Overal zijn wel wereldspelers te vinden. We weten het. En toch hebben we onze gemeenschappelijke vuurtoren nog niet gevonden.
Mijn oproep is daarom; laten we keuzes maken en de regio binden aan één vuurtorenproject. Een project dat we herkennen en waar we ons aan willen binden. De opgaven die voortkomen uit de energie transitie hebben wat mij betreft alles in zich om daar een vuurtorenproject van te maken. We hebben kennis, mooie bedrijven en natuurlijke omstandigheden die veel mogelijk maken. Denk aan wind op zee voor onze kust, maar ook geothermie waarbij we de kennis van de glastuinbouw heel goed kunnen vertalen naar de opgave voor de gebouwde omgeving.
Onderwijs, bedrijfsleven en overheid pak de uitdaging op! Onze vuurtoren is een energie neutrale regio in 2040.
Thijs Pennink
Directeur Ontwikkelingsbedrijf
Noord-Holland-Noord
Artikel geplaatst op: 24 oktober 2017 - 08:15

Gerelateerd

Delen