column
Een dagje vissen

Mr. Evert Hoekstra.
Alles uit de kast halen
Bij een bedrijfsovername in de familiesfeer moet je vaak alles uit de kast halen. Omdat er bijna altijd sprake is van familieverhoudingen, die een storende of te bepalende rol spelen. De oudste zus bijvoorbeeld, opgehitst door haar man die zich al jarenlang tekort gedaan voelt. Of grootvader, die maar niet wil snappen dat hij na de overname niets meer te zeggen heeft. Hoe ga je daar dan mee om? Mijn ervaring is vooral: ga in gesprek, probeer er achter te komen waar de schoen nu feitelijk wringt, zorg dat je vooral ook aandacht besteedt aan menselijke verhoudingen en bestaande gevoeligheden. Het is ook niet voor niets, dat wij (Jenny en ik) vaak samen zo’n proces begeleiden. Een familierecht-advocaat/mediator is nu eenmaal meer gewend om zich op de menselijke kant van een zaak te richten, ik ben toch vooral een zakelijke, resultaatgerichte ‘knopendoorhakker’. Op deze manier begeleiden wij ook regelmatig ondernemers die gaan scheiden. Ik neem dan de bedrijfsmatige kant voor mijn rekening en Jenny de familierechtelijke kant.
Ik weet nog goed, dat ik een jaar of zeven geleden betrokken was bij een overname van een familieconcern in de Agribusiness. Er heerste van begin af aan een vervelende ruzieachtige sfeer. Vader en oom, vertrekkende aandeelhouders, vroegen veel te veel geld voor hun aandelen. Zoon en neefje, beoogde kopers, wilden de aandelen daarentegen het liefst geschonken krijgen. Bovendien leek het ‘the youngsters’ een goede zaak, dat de directie zich na de overname alleen nog maar zou gaan verplaatsen in luxe sportwagens. En dat was natuurlijk weer tegen het zere been van de vertrekkende aandeelhouders, die het omvangrijke bedrijf nu juist hadden opgebouwd door zuinig en nuchter ondernemen. Iedereen rolde over elkaar heen, het lukte maar niet om de gemoederen te bedaren. Steeds maar weer werden er ook allerlei zaken uit het verleden opgerakeld die eigenlijk niets met de overname van doen hadden.
Een door mij georganiseerd dagje vissen op de Waddenzee bracht uiteindelijk uitkomst. Ik had mezelf voorgenomen, dat we pas weer zouden aanmeren in Medemblik als de belangrijkste knopen zouden zijn doorgehakt. En waarachtig, het ontspannen samenzijn in familieverband - zonder dikke ordners met cijfers/waarderingen - zorgde er uiteindelijk voor, dat de verhoudingen weer normaliseerden. Binnen een maand was de overname vervolgens beklonken en geregeld.
Het is vaak dus een groot mediation-traject, een bedrijfsovername in de familiesfeer. En zoals ik al eerder opmerkte, je moet dan alles op alles zetten om de boel uiteindelijk ‘vlot’ te krijgen. En vooral ook inventief zijn.
Waar een dagje vissen dus al niet goed voor kan zijn…
CKH Adocaten
Mr. Evert Hoekstra
specialist Vennootschaps- & Ondernemingsrecht
en
Mr. Jenny de Boer
specialist Personen & Familierecht
Samen vormen zij de sectie ‘Zakelijk Scheiden’
Artikel geplaatst op: 03 september 2017 - 18:57

Gerelateerd

Delen