Exportplan laat ondernemers zien of ze er klaar voor zijn

Ondernemers met internationale ambities die met hun product de grens over willen, kunnen met behulp van het invuldocument voor een exportplan zien of ze er klaar voor zijn. (Foto: aangeleverd)
Ondernemers met internationale ambities die met hun product de grens over willen, kunnen met behulp van het invuldocument voor een exportplan zien of ze er klaar voor zijn.
Via www.mijnmkb.nl is het sjabloon voor een exportplan gratis te downloaden. Vul vervolgens stap voor stap de benodigde gegevens in en geef antwoord op de vragen. Aanvullende informatie is te vinden door op de toegevoegde links te klikken. Nadat alle gegevens zijn ingevuld, hebben ondernemers een basis-exportplan in handen, waarmee ze hun internationale missie en strategie - eventueel - kunnen bijsturen.
Groeimotor
De export is al jaren de belangrijkste groeimotor van de Nederlandse economie. Elke euro-export levert 66 eurocent op voor de Nederlandse economie, verdeeld over zowel de exporteurs zelf als aan de aan hen toeleverende bedrijven. Het Nederlandse MKB is internationaal zeer actief en verantwoordelijk voor 67% van de Nederlandse export, terwijl dit in de ons omliggende landen ongeveer een derde is. Voornamelijk bedrijven met meer dan 50 werknemers doen zaken in het buitenland. Dit blijkt uit recent onderzoek van ING.
Positief gestemd
Uit de COEN-enquête van onder meer MKB-Nederland blijkt, dat het ondernemersvertrouwen hoger is uitgekomen. Ondernemers zijn nu langere tijd positief gestemd en het vertrouwen is in ruim vier jaar niet zo groot geweest als nu. Ook over 2016 zijn de ondernemers overwegend positief. Ze rekenen komend jaar op meer omzet, export en investeringen. Ook de omzet uit export zal volgens de ondernemers toenemen in 2016. Per saldo denkt het exporterende bedrijfsleven meer buitenlandse omzet binnen te halen.
Artikel geplaatst op: 15 mei 2016 - 17:32

Gerelateerd

Delen