‘Bundelen van krachten is belangrijk’
'Huis van het werk' brengt vraag en aanbod onder werkgevers bij elkaar

Middelgrote bedrijven uit Noord-Holland boven het Noordzeekanaal komen sinds begin dit jaar met enige regelmaat bij elkaar in het 'Huis van het werk'. Daar bespreken de leden met welke personeelsgebonden vragen zij zitten én of een andere partij een oplossing voor handen heeft. Projectmanager Ruud Loos legt met een treffend voorbeeld uit wat het succes van 'Huis van het werk' is.

Vlnr: Elly Konijn (Voorzitter Stuurgroep RPA-NHN, wethouder gemeente Alkmaar), Occo Koedijker (Stuurgroep Hvhw, HR manager Ravo Fayat Group), Esther Mentink (Stuurgroep Hvhw, HR Manager GP Groot) en Victor Kloos (wethouder gemeente Alkmaar). (Foto: Elly Bootsma)

“Het MCA vroeg zich tijdens een bijeenkomst af of er wel andere bedrijven zouden zijn die behoefte hebben aan bijvoorbeeld laboranten. Toen bleek dat zaadveredelaar Bejo Zaden juist behoefte had aan deze functionarissen. Dankzij het 'Huis van het werk' kwamen beide partijen met elkaar in contact, waar dat anders misschien niet was gebeurd.”
Het 'Huis van het werk' komt voort uit een initiatief van het Regionaal Platform Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord (RPA-NHN)en gemeente Alkmaar. Zij benaderden medio 2013 H&S Adviesgroep uit Alkmaar, waarbij Loos vervolgens de kar mocht trekken als projectmanager. De basisgedachte van het 'Huis van het werk' is, dat werkgevers uit Noord-Holland boven het Noordzeekanaal samenwerken in het werk-naar-werk proces op de arbeidsmarkt. Hierbij moet het samenwerkingsverband ervoor zorgen, dat de kosten voor werkgevers voor de in- en uitstroom van werkgevers omlaag gaan én dat goed personeel zo snel mogelijk weer ergens anders aan de bak gaat. “Doormiddel van warme referenties kunnen bedrijven zo middels het netwerk van het 'Huis van werk' goede werknemers aan een nieuwe baan helpen. Dat hoeft niet perse in dezelfde sector te zijn, want met een kleine omscholing kunnen werknemers prima in een andere sector aan de slag zonder dat er kennis verloren gaat”, licht Loos toe.

Enthousiast


Hoewel de eerste bijeenkomst van het Huis van het werk slecht een half jaar geleden plaatsvond, zijn er toch al diverse mensen doorgeplaatst naar een ander bedrijf in het netwerk, dat bestaat uit grote namen in het Noord-Hollandse. Loos: “Inmiddels hebben we 23 deelnemers, waaronder bedrijven zoals HVC, Ammeraal Beltech, Eriks en GP Groot. Het is onze doelstelling om aan het einde van dit jaar 40 deelnemers te hebben, waarbij het netwerk tegen die tijd op eigen poten staat. Dat kan prima, want er is een bestuur gevormd met vertegenwoordiging van deelnemers en het RPA-NHN. Gaandeweg merk ik dat de deelnemers steeds enthousiaster worden, doordat ze met eigen ogen zien dat samenwerken loont. Ik draag binnenkort het stokje over aan een nieuwe projectmanager die voort komt uit het Huis van het werk netwerk."

Creatief


Dat niet alleen projectmanager Loos enthousiast is over het project blijkt uit de woorden van Esther Mentink, die namens GP Groot deel uitmaakt van de stuurgroep achter het 'Huis van het werk'. “Ik geloof in dit concept, want werkgevers kunnen het niet meer alleen doen en moeten dus samenwerken. Als werkgevers onderling kunnen wij dankzij dit initiatief heel creatief zijn, waarbij de vraag misschien nog wel belangrijker is dan het aanbod. Juist door kenbaar te maken met welke vragen je als werkgever te maken hebt, kun je een oplossing bieden voor elkaar. Soms realiseer je je niet precies wat voor werkzaamheden een bedrijf uit de regio verricht en blijken er bij nader inzien toch heel veel raakvlakken te zijn.”

Vertrouwen


Het succes van het 'Huis van het werk' staat en valt met vertrouwen, vindt Mentink. “Vertrouwen is ontzettend belangrijk, want geen enkel bedrijf kan het zich veroorloven om dat te beschamen. Dit netwerk wordt voor tachtig procent gedragen door de werkgevers, waardoor alle partijen elkaar kunnen én moeten helpen. Dat het concept werkt, blijkt wel uit de successen die we nu al hebben behaald.”
Nieuwsgierig naar het platform? Neem dan contact op met Ruud Loos via r.loos@hsadviesgroep.nl .

Artikel geplaatst op: 01 juli 2014 - 10:41

Gerelateerd

Delen